2. februar 2018

Per Kirkeby i Fredericia Kunstforening

nyhedsbilleder/best-of-online/kirkeby.jpg

Rejser i det høje Nord

Det er både med stolthed og efter ihærdigt arbejde at Fredericia Kunstforening nu kan åbne dørene for en udstilling med Per Kirkebys grafiske værker med motiver fra Grønland, Island, Færøerne og Norge. Udstillingen kan opleves i perioden 2. februar – 4. marts 2018 i Kulturcenter Kongensgade 111 i Fredericia. 

Om Per Kirkeby

Per Kirkeby (f.1938) er en af de mest betydningsfulde danske samtidskunstnere. Hans œre omfatter en rig produktion af malerier, skulpturer, film, grafiske og litterære værker, der ofte genspejler kunstnerens interesse for naturhistorie og arkitektur. Kunstnerens internationale anseelse er i høj grad knyttet til hans malerier og skulpturelle arbejde, mens hans imponerende grafiske produktion ikke har opnået samme opmærksomhed endnu. Men især raderingen har igennem hele hans kunstneriske karriere spillet en væsentlig rolle for Per Kirkeby. Allerede før hans tid på Den Eksperimenterende Kunstskole i København i starten af 1960’erne har Kirkeby eksperimenteret med denne specifikke grafiske teknik – og han gør det den dag i dag. Han har lavet raderinger i alle mulige størrelser, afprøvet mange forskellige raderingsvarianter og bearbejdet gamle plader på ny. Under hans ekspeditioner til Grønland, Færøerne, Island og Norge hørte trykplader til den uddannede geologs faste rejseinventar.

Over 100 værker på udstillingen

Per Kirkebys mange rejser i det høje Nord og hans observationer af Nordens storslåede natur og dens forandringer resulterede i ikke mindre end 250 raderinger, som udstillingen viser et repræsentativt udsnit. De værker, som kan ses på udstillingen i Fredericia Kunstforening, giver desuden indblik i Per Kirkebys intense beskæftigelse med emnerne: erindring, stoflighed og proces. Per Kirkeby siger selv: ”For mig er raderinger som dagbogssider. Et par kobberplader i min taske eller rygsæk gør mig glad. Men i modsætning til blyantstegning på papir, ser jeg først resultatet, når jeg smører sværten på pladen og laver et tryk. At opdage sit eget værk er en bemærkelsesværdig oplevelse. Jeg håber, at beskuerne også oplever det som en opdagelse.”

De over 100 raderinger, som vises på udstillingen i Fredericia Kunstforeningen, er udlånt af Museum Jorn, Silkeborg, der ejer en komplet samling af over 1.500 raderinger af Per Kirkeby fra perioden 1962-2016 som kunstneren siden 1975 løbende har doneret til museet.

Finansiel støtte

Udstillingen er blevet til med finansiel støtte fra Fredericia Kommune og Nordea Fonden. I forbindelse med udstillingen vil der blive udgivet et katalog med tekster af geologiprofessor ved Københavns Universitet, Minik Rosing, forfatteren Kled Zeruneith og Kirkebys tidligere assistent og trykker, Michael Schäfer. Bogen udgives med støtte fra Fynske Bank, og kan købes på udstillingen. 

Foredrag om Per Kirkeby

I anledning af udstillingen afholder Folkeuniversitet Lillebælt et foredrag ”Per Kirkeby – Nordens store romantiker” med udstillingens kurator, museumsinspektør på Jorn Museet Lucas Haberkorn. Billetter a 80 kr. rekvireres via: www.fulillebaelt.dk . Foredraget foregår den 21. februar 2018 i Kongensgade 111, 7000 Fredericia kl. 19.00 - 21.00.

Fernisering er fredag, den 2. februar 2018, kl. 17.00, hvor Umiaq koret underholder med grønlandske sange. Alle er velkomne og det er gratis at deltage.

Udstillingens åbningstider fremgår af foreningens hjemmeside www.fredericiakunstforening.dk. Entre for ikke medlemmer: 20 kr.

Tilbage til oversigten

Følg med på Facebook

Læs også