3. april 2019

Ny bedemand hos Bullerup Begravelsesforretning

Marcus Hjerrild fik i februar måned arbejde hos Bullerup Begravelsesforretning, og han er i en alder af 36 år en ung tilføjelse til branchen. Men hvordan beslutter man sig som en ung mand for, at man vil være bedemand?

Baggrund som socialpædagog

Marcus har tidligere arbejdet 9 år som socialpædagog, hvor han blandt andet har arbejdet med udviklingshæmmede. Sidste sommer besluttede Marcus sig for at opsige sit job, og han blev gennem dialog med både familie og bekendte indenfor branchen interesseret i arbejdet som bedemand. Beslutningen kom naturligt, også fordi Marcus selv har oplevet to tab indenfor ganske kort tid. Herefter handlede det om at finde en arbejdsplads, som efter et par måneders jobsøgen blev hos Bullerup Begravelsesforretning. Marcus kom til samtale med de to medejere af Bullerup begravelsesforretning, Lene og John Yde, og her har Marcus arbejdet de sidste to måneder.

Bullerup Begravelsesforretning ejes og drives af Lene og John Yde, som begge er eksaminerede bedemænd. På grund af sygdom møder man ikke John i samme omfang som tidligere i forretningen. Grundet netop dette har Bullerup Begravelsesforretning valgt at gøre to ansatte til tre og altså ansat Marcus Hjerrild, der siden februar har gjort sig som bedemand hos begravelsesforretningen. John Yde bistår stadig med bisættelser og begravelser i det omfang, det er muligt. 

Kompetencer i ny kontekst

I sin søgen efter et nyt job, var Marcus interesseret i at finde et job, hvor hans tidligere erfaringer og kompetencer som socialpædagog kunne bringes i spil. Han fortæller:

- Jeg ville gerne bringe min viden om relationsarbejde i spil på en ny måde. Og mine værdier fra mit arbejde. Når man arbejder med udviklingshæmmede skal man udvise ordentlighed og værdighed. Der er meget pårørendearbejde - man skal snakke med de pårørende om samarbejdet med deres børn, og hvordan man gør det bedst muligt for dem.

Og netop disse elementer kan Marcus se koblingen til i sit nye arbejde. Der er ligheder mellem hans arbejde som socialpædagog og hans nye arbejde som bedemand, især i forhold til de værdier der ligger i arbejdet, dvs. ordentlighed og værdighed, og det relationsarbejde der hører med til begge typer af arbejde. Som socialpædagog havde Marcus mange samtaler med folk der har nogle udfordringer, og selvom udfordringerne er anderledes nu, er mange dele af relationsarbejdet det samme, fortæller Marcus selv om arbejdet.

En alsidig arbejdsdag

Arbejdet som bedemand indebærer en alsidig arbejdsdag, som veksler mellem møder, praktiske opgaver og administrative opgaver. Det administrative fyldte mest i starten, men nu deltager Marcus i alle aspekter af forretningen. Det er et arbejde, der forudsætter, at man har en lyst til at arbejde med mennesker, der har brug for en professionel støtte – og det er noget Marcus har erfaring med fra sin tidligere beskæftigelse.

En god dag er, når Marcus føler, at han virkelig har hjulpet et andet menneske. I hans nuværende beskæftigelse møder Marcus mange mennesker, der er fyldt op af spørgsmål, tvivl, sorg og forvirring. For Marcus giver det ro i maven, når alting går som det skal til en højtidelighed. Når der er styr på de praktiske ting fra begravelsesforretningens side, kan de pårørende fokusere på deres sorg. Marcus fortæller:

- Når jeg kan hjælpe dem [de pårørende] og de kan slappe af – når der er en god kemi mellem os, og jeg kan give dem noget ro på – så er det en rigtig god arbejdsdag.

Og Marcus kan både på baggrund af hans tidligere erfaring og på baggrund af hans alder bidrage positivt på mange måder for de mennesker, som han i løbet af hans arbejde kommer i kontakt med. Marcus tager en meget lyttende tilgang til arbejdet. Dette er en stor del af jobbet, fordi hver enkelt person, der kommer ind, har sin egen historie og dermed deres egne ønsker. Han lytter til de pårørendes ønsker, hvad end de er meget traditionelle eller lidt mere utraditionelle, personlige begravelser.

Marcus er stadigvæk i starten af hans rejse som bedemand, da vejen til at blive uddannet eksamineret bedemand i alt tager omkring 2 år. I første omgang består uddannelsen af minimum 1 års ansættelse hos en bedemand, hvor arbejdsgiveren fungerer som mentor. I løbet af denne 1-årige ansættelsesperiode skal man gennemføre to teoretiske forløb og tilhørende afsluttende prøver. Dernæst skal man i praktikprøvning hos en praktikvært, og afslutningsvist skal man gennemføre en afsluttende eksamen, hvorefter man får udstedt et eksamensbevis på, at man nu er uddannet bedemand.

Kontaktinformation

Bullerup Begravelsesforretning
Fjordvej 83
5330 Munkebo
Tlf. 66 10 85 90
Mail: yde@bedemandfyn.dk
www.bullerupbegravelsesforretning.dk  
www.bullerup.voresmindesider.dk 

 

Læs mere om Bullerup Begravelsesforretning på BEST OF Fyn.

 

 

Tilbage til oversigten

Følg med på Facebook

Læs også